Ongevalsonderzoek

Helaas gaat er soms iets mis en is een incidenten-/ongevalsonderzoek door een veiligheidskundige nodig. Incidenten en ongevallen zijn nadelig voor uw bedrijf, er kunnen helaas slachtoffers vallen en incidenten/ongevallen kunnen veel geld kosten. Daarom is het belangrijk om incidenten/ongevallen te voorkomen. En als ze dan toch voorkomen, dan is het belangrijk om ervan te leren.

Per 1 januari 2023 hanteert de NLA een nieuwe standaard werkwijze. In het kort komt deze nieuwe werkwijze erop neer dat u als werkgever na een meldingsplicht arbeidsongeval een zogenaamde werkgeversrapportage opstelt. Het doel hiervan is het vergroten van het leereffect van werkgevers na een arbeidsongeval. Een werkgeversrapportage bestaat uit:

  • Een onderzoek naar het arbeidsongeval.
  • Een verslag daarvan (werkgeversrapportage).
  • Een verbeterplan.

Na goedkeuring van de werkgeversrapportage volgt een mogelijke vervolginspectie om te beoordelen of de werkgever het verbeterplan voldoende heeft geïmplementeerd. Bij afkeuring van de rapportage en/of het verbeterplan, krijgt u de gelegenheid om dit te corrigeren. Gebeurt dat niet, dan volgt er alsnog een volledig ongevalsonderzoek door de NLA. Handhaving vindt plaats als uit het ongevalsonderzoek van de NLA blijkt dat u als werkgever in overtreding bent geweest.

Wat kan ik in dit proces voor u betekenen?

Volledig onderzoek verrichten, opstellen van de werkgeversrapportage, inclusief verbeterplan

De processtappen zijn:

  1. Locatie bezoek
  2. Documenten beoordelen
  3. Onderzoeksmethode
  4. Opstellen werkgeversrapportage en verbeterplan
  5. Bespreken concepten
  6. Definitief maken van concepten

Gedurende dit proces zal ik met u en met uw werknemers samenwerken. Bijvoorbeeld, ik zal de directe- en basisoorzaken samen met betrokkenen in uw bedrijf onderzoeken door gezamenlijk de SOAT-methode te doorlopen. Ik leg u graag alle stappen gedetailleerd uit en uiteraard verricht ik dit voor u binnen de door de NLA gestelde termijnen.

Wanneer u de werkgeversrapportage met verbeterplan zelf opstelt, kan ik u adviseren gedurende het proces en reviewen

Doordat ik nauw betrokken ben geweest bij de totstandkoming van de nieuwe werkwijze van de NLA, ben ik goed op de hoogte wat er van u verwacht wordt. Ik kan u daardoor goed adviseren tijdens uw eigen onderzoek. Door mijn ervaring weet ik waaraan een werkgeversrapportage met verbeterplan moet voldoen en met behulp van een checklist kijk ik kritisch mee. Verbeteringen en aanpassingen kunt u dan maken, waardoor de kans dat de werkgeversrapportage met verbeterplan niet voldoet, kleiner is. Wenst u geen begeleiding maar alleen een review, dan behoort dit ook tot de mogelijkheden.

Naar aanleiding van de werkgeversrapportage met verbeterplan een vervolginspectie uitvoeren

Nadat uw werkgeversrapportage met verbeterplan door de NLA is “goedgekeurd”, kan er een vervolginspectie volgen door de NLA. Er wordt dan gekeken of u voldoet aan hetgeen is benoemd in het verbeterplan. Ik kan voor u, voordat de NLA bij u langskomt, een inspectie uitvoeren om te kijken hoe de organisatie ervoor staat.

Wanneer u geen meldingsplichtig arbeidsongeval heeft of u hoeft geen werkgeversrapportage uit te voeren voor de NLA, dan blijft het raadzaam om incidenten/ongevallen te onderzoeken. Juist door proactief incidenten/ongevallen te voorkomen leert u.

Direct een (vrijblijvend) adviesgesprek: 

Copyright © 2024 ReBo Safety

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.